Koja je cijena izrade web stranice?

20lis, 2020

Kada su u pitanju web stranice, danas ih može imati svatko. Bilo da imate biznis ili ne, možete napraviti web stranicu po vašem izboru i na bilo koju temu, no postavlja se pitanje kolika je cijena web stranice te šta ulazi u nju.

 

Prvo, cijena web stranice zavisi od toga koji paket usluga ste odabrali i kod koje firme koja će vršiti izradu vaše web stranice. Svaka firma ima svoje pakete usluga, te cijena istog paketa može varirati od kompanije do kompanije, te je dobro odmah na početku istražiti ovo tržište. Pokušajte pronaći kompanije sa čijim primjerima rada ste zadovoljni te čija cijena web stranice nije izvan vašeg zadanog budžeta.

Uopšteno govoreći, cijena web stranice bi trebala da sadrži najmanje samu izradu i dizajn web stranice, kupovinu domene, te njeno postavljanje na istu. Sam postupak održavanja web stranice se najčešće nudi i plaća odvojeno, te se za tu uslugu morate posebno raspitati. Najčešće se ova usluga odmah uzima kod u onoj kompaniji koja vam je i kreirala web stranicu.

Jedan od danas popularnih i možda najjeftinijih načina izrade web stranica jeste da korisnik sam kreira svoju web stranicu putem aplikacija za izradu. Iako najjeftiniji, ovaj način od vas zahtijeva jako mnogo vremena, a i određeno znanje kada je u pitanju web dizajn. Većina onih koji su se odlučili na ovaj način izrade web stranice kasnije se ipak odlučuju na neke od kompanija koje se bave ovim poslom, budući da sami ne mogu napraviti baš sve funkcionalnosti koje žele. Da ne govorimo o tome koliko je teško samostalno se pobrinuti za kupovinu domene, brige o sigurnosti itd.

 

Ukoliko vas zanima da li postoji neki “maksimalan” budžet kada je u pitanju cijena web stranice, odgovor je ne. Sama cijena izrade web stranice može biti veoma visoka, te može imati vrijednost od jedne desetine do nekoliko stotina hiljada eura. Održavanje vaše web stranice može koštati čak i nekoliko desetina hiljada godišnje u zavisnosti od usluga koje plaćate.

Ukoliko se pitate da li se web stranica isplati s obzirom na to koliko novca morate biti spremni da odvojite za istu, samo pogledajte uspjesne kompanije. Čak i pored mnogo postojećih klijenata, svi oni i dalje imaju i održavaju svoje stranice. Takođe ih pune novim, kvalitetnim sadržajem jer znaju da je to jedan od najboljih načina za privlačenje još više klijenata. Njihov zaključak je da je cijena izrade web stranice ustvari “mala” s obzirom na to koliko im se novca vraća kasnije zahvaljujući novim klijentima.

Na kraju, bitno je napomenuti da je izrada web stranice investicija, te je ne treba shvatiti tako olako. Bolje vam je uložiti više novca sada kako biste od samog početka imali kvalitetan proizvod nego da kasnije morate ulagati više kako biste ne samo uveli neke novitete na vašoj stranici, već kako biste i ispravili stare greške napravljene na samom početku. Ukoliko nas odabere kao svog partnera garantujemo da ćete biti zadovoljni ne samo našom uslugom i načinom rada već i krajnjim proizvodom koji će savršeno odgovarati vašim željama i potrebama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CroatiaSlovenia