Sve što trebate znati o agencijama za marketing

marketing agencija
12lis, 2020

 

Bilo da ste velika ili mala kompanija sigurno ste se susreli sa pojmom marketing. Bilo da ste netko tko se tek susreće sa ovim pojmom, ili netko tko je odavno shvatio važnost ovog segmenta poslovanja, marketing i marketing agencije su postale jedan od najbitnijih aspekta bilo kog poslovanja.

Šta je posao agencija za marketing?

Najjednostavnije rečeno u posao marketing agencije spada promocija proizvoda, kreiranje brenda, istraživanje i analiza tržišta, te kreiranje raznih marketinških strategija za bolje poslovanje vašeg biznisa. U zavisnosti od toga koji paket usluga odaberete taj paket može a ne mora da sadrži sve od prethodno navedenog.

Ciljevi poslovanja marketing agencija

Najjednostavnije rečeno svaka marketing agencija vrši istraživanje tržišta kako bi došla do informacija koje strategije oglašavanja su najbolje i najšire prihvaćene unutar određenog područja ili dobne skupine. Nakon toga primjenjuju te strategije ne samo na svoje poslovanje kako bi privukle klijente, već i na poslovanje svojih klijenata. Ovaj način rada vrši se u cilju promocije određenih agencija, kompanija i malih porodičnih biznisa kako bi što više ljudi čulo za njih te koristilo njihove usluge.

marketing agencija

 

Kako pravilno izabrati agenciju za marketing?

 Ukoliko vam marketing nije jača strana, šanse su da ni odabir agencije za marketing neće biti lak zadatak. Međutim, postoji nekoliko pitanja kojih si možete postaviti prilikom odabira marketing agencije.

  • Da li je ova agencija za marketing prije poslovala sa tvrtkom iz moje oblasti poslovanja?

Ukoliko je odgovor na ovo pitanje da, istražite u kolikoj mjeri je na uspjeh te tvrtke uticao marketing ove agencije. Ukoliko se poslovanje tvrtke znatno poboljšalo od početka suradnje  sa pomenutom marketing agencijom, šanse su da će se to desiti i u vašem slučaju.

  • Da li ova marketing agencija pokazuje zanimanje za istraživanjem moje oblasti poslovanja?

Ukoliko je odgovor na prethodno pitanje ne, ali vidite uspjeh marketing agencije u drugim oblastima poslovanja, šanse su da možda ova agencija prethodno nije imala prilike za suradnju sa tvrtkama iz vaše oblasti poslovanja. Ukoliko imaju dosta uspješnih slučajeva iz drugih oblasti, razmislite o tome da im date priliku. No, kako bi ovo bilo uspješno moramo si postaviti još jedno pitanje:

  • Da li je ova marketing agencija spremna za suradnju sa tvrtkama izvan svoje oblasti djelovanja?

Neke marketing agencije odaberu jednu oblast poslovanja, na primjer bankarstvo ili finansijski sektor, te ne žele suradnju sa tvrtkama ili agencijama iz drugih sektora poslovanja. Iako je ovo danas rijetkost, može se desiti da vaš zahtjev za suradnju sa odabranom agencijom bude odbijen upravo iz ovog razloga, te je dobro prethodno se informisati sa tvrtkama iz kojih sektora pomenuta agencija za marketing želi poslovati.

Brzina realizacije marketinškog plana od strane agencije za marketing

 Većina nas se odlučuje za korištenje usluga ovih agencija jer one na relativno brz i lak način mogu realizovati marketinški plan bez oduzimanja previše našeg dragocjenog vremena. No tada se postavlja pitanje koliko brzo se neki marketinški plan može realizovati.

Veoma je teško odgovoriti na ovo pitanje jer zavisi od nekoliko različitih faktora. Da li je pomenuta agencija za marketing ikada imala klijenta iz vašeg sektora, koliko je razvijeno tržište za proizvode ili usluge koje nudite itd. Većina agencija za marketing pruža vidljive rezultate u relativno kratkom vremenskom roku, te ukoliko smatrate da nema pomaka nakon nekoliko mjeseci, možete otkazati usluge i pronaći novu agenciju za sebe.

Na kraju, marketing agencije nisu magična bića koja će vam odjednom povećati promet i broj klijenata. Ukoliko im date dovoljno vremena, te ukoliko aktivno surađujete sa njima možete doseći nove visine sa njihovim uslugama. Prije samog odabira agencije uradite detaljno istraživanje kako biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor za vas i vaš rastući biznis.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CroatiaSlovenia