Da li se optimizacija web stranice još uvijek isplati i u 2019. godini?

optimizacija web stranice
04stu, 2019

Optimizacija web stranice prvi je korak nakon izrade vaše vlastite web stranice. Danas je jako važno da budete vidljivi na mreži. Ako niste na mreži, nema Vas nigdje.

Dakle, ako želimo biti što dostupniji potencijalnim kupcima, da nas lako mogu pronaći i na taj način postati prepoznatljiviji, stvoriti ime i povećati zaradu, moramo se pojaviti u vrhu pretrage. To se može postići optimizacijom web stranice.

Što je  web optimizacija?

Pojam optimizacija web stranice dolazi od kratice SEO (Search Engine Optimization) i postupak je postavljanja određene stranice na najbolju poziciju u  internet pretrazi. Budući da većina ljudi koristi Google pretraživač za pretragu web mreže, u 2019. godini također se preporučuje da se vaša web stranica visoko pozicionira na Google-u. Naime, kada nešto tražimo, obično na Google-u gledamo stranice 1, 2, možda i 3, a onda više niti ne tražimo. Zato se isplati da se naša web stranica pojavi visoko na Google pretrazi.

optimizacija web stranice

Također je preporučljivo znati da se optimizacija web stranice može regulirati na dva načina, što je posebno korisno u 2019. godini:

1.) Optimizacija web stranice na sajtu: ovdje se radi o uređivanju web stranice. To uključuje uređivanje naslova web stranice, opisa tražilice, uređivanje URL-a, slike, stavljanje oznaka H (H1, H2, H3), korištenje ispravne količine ključnih riječi na stranici, jedinstveni sadržaj, vanjske (izlazne) veze. Pratiti sadržaj web stranice, brzinu, pouzdanost provajdera  i karakteristike na Google Tools-u (Analitika i kontrola pretraživanja).

2.)  Optimizacija web stranice van sajta: uključuje skup aktivnosti koje treba biti dobro koordinirane. Zbog toga se uglavnom radi o povratnim vezama (backlinks) koje će svoje mogućnosti prenijeti na našu.

Važno je koristiti oba načina za optimiziranje svoje web stranice, kako bi se ono uradilo na pravi način,  jer u suprotnom ne možemo očekivati visoku ocjenu u 2019. godini. No, kako bi vaša web stranica izgledala bila na visokoj razini, pogledajmo neke trendove za 2019. godinu, koji će pomoći vašoj web lokaciji da se visoko pozicionira na pretrazi.

Optimizacija web stranice u 2019. godini

1.) Ne zaboravite na ostale pretrage

Osim Google-a, koji je zasigurno najpopularniji pretraživač na webu, ne smijemo zaboraviti prilagoditi našu web stranicu za ostalim pretraživačima. Amazon i Apple imaju vlastiti način pretrage koja koristi jedinstvene algoritme u pretraživanju. Dakle, ako vaša tvrtka prodaje svoje proizvode na Amazonu ili  na bilo kojoj drugoj većoj mreži za prodaju, dobra je ideja prilagoditi ključne riječi i ovoj vrsti web pretraživanja.

 

optimizacija web stranice

2.) Pretraga mobitelom

Također, treba imati na umu da u današnje vrijeme čak 60 % prometa pretrage dolazi sa smart telefona. Istraživanje pokazuje da korisnici mobitela troše 90% svog vremena koristeći različite aplikacije. Kao rezultat toga, Apple-ova web trgovina postaje uspješnija u privlačenju prometa na sviju web stranicu. Takve vrste aplikacije imaju potpuno različite kriterije po kojima se rangiraju na webu. Stoga, optimizaciju web stranice treba prilagoditi na odgovarajući način.

 

3.) Održavajte kvalitetu i privlačnost sadržaja

Kvaliteta sadržaja zasigurno je jedan od najvažnijih kriterija koji će biti u prvom planu. Dakle, važna je ne samo količina objavljenih postova, već njegova kvaliteta i jedinstvenost. Posebno su važni duži članci i dobra optimizacija web stranice na sajtu.

 

4.) Brza web pretraga

Jedan od važnijih kriterija za rangiranje web stranice bit će brzina učitavanja. Iako je to važno sa stajališta korisničkog iskustva, bit će važno za optimizaciju web stranice. Što se brže učitava, to će se više rangirati. Idealna brzina preuzimanja je manja od 1 sekunde. Uz besplatni Google-ov alat, poduzetnici mogu sami vidjeti kolika je brzina stranice, i dobiti savjete o tome kako poboljšati svoje pretraživačko iskustvo. Međutim, mnogo puta se zatraži pomoć stručnjaka za optimizaciju web stranice, koji nije stručnjak za optimizaciju web stranice.

optimizacija web stranice

5.) Glasovna pretraga je u porastu

Tehnologije poput Siri, Alexa i Google Home čine pretraživanje drugačijim od klasičnog. Ključne riječi koje koristimo u glasovnom pretraživanju kraće su i jasnije, često se postavljaju i u obliku pitanja. Trenutno, glasovna pretraživanja čine 20% svih pretraživanja, a trebalo bi dostići oko 50% do 2020. godine.

 

6.) Tvrtke izvan mreže se moraju uzeti u obzir

Kada u određenom članku netko spominje vašu tvrtku ili uslugu, očekuje da postoji vezu do vaše web stranice. Optimizacija web stranice za ključne riječi koje uključuju vezu s web mjestom bit će, naravno, važna, no ove godine će vaše reference na vaše izvanmrežno poslovanje, posebno na društvenim mrežama, biti uzete u obzir više nego ikad prije.

 

7.) Neka web stranica bude strukturirana i dobro organizirana

Ovo će biti važan pokazatelj je li je korisno da tragač odmah pronađe informacije koje ih zanimaju, dobije željeni sadržaj sa što je moguće manje klikova.

 

Tako da će se optimizacija web stranice definitivno isplatiti i u 2019. godini. Sve što trebamo je pratiti i prilagođavati se trendovima, inače će nas konkurencija brzo nadmašiti.

 

Ispunite kontaktni obrazac za potpuno besplatnu analizu vaše web stranice i neobavezujuću ponudu za dostizanje najboljih rezultata na Googlu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CroatiaSlovenia