Sve o seo-u za početnike

29lis, 2020

Seo optimizacija je mnogima još uvijek nepoznat pojam. Možda ste i čuli za nju, no nije vam jasno šta ona tačno podrazumijeva. Sama seo optimizacija za početnike je rijetko gdje objašnjena, tako da mi na sebe preuzimamo taj zadatak i donosimo vam informacije na tu temu u nastavku.

Na samom početku želimo reći šta je to seo optimizacija. Uopšteno, ovaj vid optimizacije uključuje neke korake pomoću kojih se vaša web stranica može pronaći među prvima među rezultatima pretraživanja nekog pretraživača. Na primjer, ukoliko pišete blog o kuhanju, te ste objavili recept za neki kolač, ukoliko je seo optimizacija urađena dobro, velike su šanse da mnogo ljudi prilikom traženja recepta za taj kolač na svom pretraživaču naiđu upravo na vaš recept, a samim time na vašu stranicu. Uistinu, sada se eo optimizacija za početnike ne čini tako teškom, zar ne?

Kada je u pitanju seo optimizacija za početnike ona često podrazumijeva i neke postupke koje vi sami kao vlasnik neke svoje web stranice možete odraditi kako biste povećali posjećenost na svojoj stranici. Jedan od tih postupaka jeste pisanje seo članaka. Pisanje ovog vida članaka sa sobom nosi neka nova pravila, no mi ćemo navesti najjednostavniji primjer.

Prilikom pisanja seo članka, potrebno je prvo pronaći neku ključnu riječ koja se često pretražuje od strane velikog broja korisnika. Nakon toga potrebno je da se ta riječ u relativno jednakim razmacima, u tačno tom formatu ponovi određeni broj puta u vašem članku. Pored ovoga, bodove za seo optimizaciju dobivate ako i na određeni način ubacite neke linkove, pri čemu postoje linkovi na vašu stranicu i linkovi na druge stranice.

Uistinu seo optimizacija za početnike se već sada ne čini baš tako jednostavnom. Pored ovih postoji još mnogo drugih pravila koja treba da se ispoštuju kako bi vaša stranica bila seo optimizovana. Ono što seo optimizacija za početnike često ne objasni jeste činjenica da pored postupaka koji vam pomažu u seo optimizaciji, postoje i neke situacije koja vam “odmažu” na neki način.

Na primjer, ukoliko stavite u vaš tekst neki link koji nije validan, velike su šanse da će vaša stranica dobiti kaznene bodove. Kazneni bodovi se mogu dijeliti stranicama i za neke veoma banalne stvari o kojima možda nikada ne biste ni razmišljali, te je to veoma teško za pratiti budući da se algoritam za dodjelu ovih bodova stalno mijenja.

Upravo iz ovih razloga mnogi odustaju od objašnjavanja pojma seo optimizacija za početnike budući da je početnicima na kraju mnogo lakše da plate nekoj kompaniji koja se bavi ovim poslom, te koja ima zaposlenike koji su u potpunosti posvećeni ovom poslu.

Na to sve cijene ovih seo paketa su relativno jeftini, te se većini nas ne isplati izdvajati toliko mnogo vremena i truda na učenje svih pravila koja trenutno postoje, pogotovo ukoliko se ona u bilo kom trenutku mogu promijeniti. Mnogo je lakše i jednostavnije platiti nekoj kompaniji da se brine o tome za vas, nego da stalno istražujete nove pojmove iz neke knjižice nazvane “seo optimizacija za početnike”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CroatiaSlovenia