Sve o pojmu backlinks

backlinks
14lis, 2020

Sa pojavom seo optimizacije došao je i jedan novi pojam a to je backlinks koji je većini nas još jedna od nepoznanica iz svijeta optimizacije. U nastavku vam donosimo više informacija o samom pojmu backlinks, što znači, te za što je važan.

Pojam backlinks direktno je vezan za seo optimizaciju, te ukoliko niste sigurni šta se sve podrazumijeva pod pojmom optimizacija, preporučujemo vam da se informišete više o ovom pojmu prije nego nastavite sa čitanjem ovog članka. Najjednostavnije rečeno pojam backlinks-a predstavlja stavljanje linka u neki članak na jednoj stranici koji pokazuje ili vodi ka članku na nekoj sasvim drugoj stranici.

Iako na prvu ruku ne vidimo važnost ovoga, kada su u pitanju tražilice one upravo traže ovo u vašem članku ili blogu. Ukoliko nađu ovakve linkove, vaša stranica, blog ili članak dobivaju na vrijednosti. Što je veća vrijednost vaše stranice, bliže je samom vrstu liste rezultata pretraživanja.

 

Naravno, nemaju svi backlinks istu vrijednost. Na primjer, možete ih imati deset u vašem članku, međutim ukoliko je samo jedan od njih link od provjerenog izvora algoritam po kome radi vaš pretraživač će vam dati “bodove” za samo taj link.

backlinks

Na isti način na koji backlinks mogu dodati vrijednost vašoj stranici, na isti način ju mogu i spustiit na listi rezultata pretraživanja. Postoje tri tipa ovih linkova koji vam mogu naškoditi – linkovi koji ne vode ni na jednu drugu stranicu, linkovi na stranice koje su veoma nisko na listi rezultata, te linkovi koje ste “kupili”.

  • Kada su u pitanju linkovi koji ne vode ni na jednu drugu stranicu, oni se gotovo nikada ne stavljaju u članke namjerno. Može se desiti da stranica na koju je taj link prethodno vodio više ne postoji, te biste u tom slučaju trebali zamijeniti taj link sa nekim drugim ili ga jednostavno obrisati.
  • Linkovi koji vode na stranice koje su na dnu liste pretraživanja, ili na stranice koje nisu “od povjerenja” zbog toga što sadrže ili loš sadržaj ili razne viruse takođe mogu narušiti vašu poziciju na listi pretraživanja, te smanjiti vrijednost vašoj stranici. Pokušajte stavljati linkove samo na one stranice i sadržaj koji stvarno vrijedi pogledati i koji je ocijenjen kao “od povjerenja” od strane algoritma tražilice koju koristite.
  • “Kupiti” link, znači i platiti nekome da promoviše vaš sadržaj ili proizvod te da piše o njemu. U tom slučaju i vi i druga osoba činite prekršaj koji se može odraziti na pozicije vaših stranica. Isto tako biste dobili kaznene bodove ukoliko bi neko platio vama da pišete i promovišete njihov sadržaj ili proizvod te da povežete članke pomoću linkova. Ovo je možda i najteži “prekršaj” kada je u pitanju postavljanje linkova na sadržaj budući da direktno krši uslove i pravila mnogih tražilica kada je u pitanju seo optimizacija.

Ukoliko je ovo prvi put da se susrećete sa pojmom backlinks, te i dalje niste sigurni kako na pravilan i najbolji način iskoristiti iste, preporučujemo vam da potražite profesionalnu pomoć. Mnoge tvrtke koje se bave seo optimizacijom bave se i korištenjem backlinks-a, te vam njihovo iskustvo i znanje može uveliko pomoći da ne činite greške koje bi vas mogle koštati posla i mušterija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CroatiaSlovenia