Zašto vam je web stranica nužna za posao?

web stranica
14velj, 2020

Trenutno živimo u suvremenom, informatički nastrojenom društvu i u vremenu mnogih promjena u svim sferama ljudskog života. Iako je ponekad teško ići u korak sa vremenom u kome se svakog časa pojavljuju neki noviteti, neki segmenti informatičkog svijeta ipak zadržavaju svoju važnost i opstaju unatoč svim novitetima današnjeg modernog doba. Jedan od tih segmenata je postojanje web stranica.

Šta je to web stranica i koje su njene koristi?

Prva web stranica je puštena na korištenje u kolovozu 1991. godine i primarno je korištena za razmjenu informacija. Ova stranica je dostupna i danas. Današnje web stranice imaju razne namjene, od toga da vrše promociju određenog sadržaja, preko pružanja različitih informacija iz područja kulture, sporta, nauka, pa čak i kao vid zabave. Teško je i zamisliti svakodnevni život bez korištenja interneta i pregleda web stranica. Vaš lokalni market, lokalni sportski tim, pa čak i cvjećara imaju svoje web stranice. No šta je uzrokovalo toliko potrebu za njima i u čemu su one tako korisne? Iako ima dosta različitih definicija web stranica, sve dijele zajedničku crtu, a to je da je web stranica skupina povezanih stranica i multimedijskih sadržaja pod istim imenom i internet domenom. Najčešći vid korištenja ovih stranica je za promociju vlastite kompanije, njenog ogranka, ili nekih neprofitnih događaja. Velike su šanse da čak i vaša lokalna benzinska stanica ima svoju web stranicu za promociju određenih proizvoda, za objavu podataka o određenim pogodnostima, nagradnim igrama itd.

web stranica

Da li je potrebno imati vlastiti posao da bi imali vlastitu web stranicu?

Odgovor je “ne”. Web stranicu danas može da ima svako. Najčešći vid stranica koje posjeduju pojedinci, a ne kompanije su blogovi koji su rasprostranjeni širom interneta sa različitim temama, na različitim jezicima i dostupni su svima. Ništa vas ne sprječava da već danas napravite svoju stranicu i posvetite je bilo čemu, ali to ne znači da je i svaka web stranica popularna.

Šta je potrebno da imam vlastitu stranicu?

Potrebno je samo nekoliko koraka da bi došli do vlastite web stranice. Ukoliko ne znate kako da sami kreirate web stranicu, postoji mnogo načina na koje možete doći do nje. Možete platiti nekoj od kompanija koje se bave kreiranjem web stranica da je u potpunosti prilagode vašim željama I potrebama, ili možete kupiti postojeću stranicu I prilagoditi je vlastitim potrebama. Sljedeći korak bio bi kupovina domene na kojoj će se ta stranica nalaziti. Iako mnogi vjeruju da je kupovina domene i održavanje stranice skupo, postoje mjesta na internetu na kojima možete kupiti domenu za web stranicu za veoma malu sumu. I na kraju, potreban je sadržaj. Sam sadržaj može biti bilo šta čime ćete zainteresirati publiku da redovno posjećuje vašu stranicu. Jedna od manje poznatih činjenica je da je dovoljan samo jedan treptaj oka da presudimo da li nam je neki sadržaj zanimljiv ili ne. I to bi bilo to, web stranica je spremna da započne svoj život na internetu zajedno sa 1.3 biliona drugih web stranica koje već postoje.

Dakle, iako dolazi do pojave raznih noviteta u današnjem informatičkom svijetu, niti jedan od njih dosada nije bio dovoljan da zasjeni značaj razvoja i napretka web stranica kao osnovnog medija za komunikaciju, promoviranje, prodaju itd. Sve ovo nas navodi na zaključak će one i dalje ostati jedan od bitnijih segmenata naših svakodnevnih života i online svijeta .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

CroatiaSlovenia